Начало Новини Публикации Портфолио  Дизайнери   Вход   EN 
 
 
 Кандидат студенти
 
 Начини за кандидатстване и прием в специалност ДИЗАЙН.
 Прием на студенти по специалност "ДИЗАЙН".
 Информация за кандидатстудентските изпити, курсове, дати и цени.
 Учебна програма по специалност "ДИЗАЙН".


  Новини
 
  Конкурс по дизайн 2024
  Изложба "Лула, дизайн и дим" на д-р Десислав Гечев
  Неда Малчева - Съдбата на дизайна в ръцете на худо...
  Конкурс по дизайн 2023
  Безплатен подготвителен кандидатстудентски курс 20...


 Публикации
 
  Creativity and innovation in interdisciplinary are...
  Generation of abstract forms and compositions by t...
  Векторизиране на растерни изображения и изграждане...
  “Модерните” пропорции
  Приложение на светлинният дизайн, при създаване на...


 Студентски живот
 
  Линк за изтегляне на документи за ЛЕТНИ СТАЖОВЕ
  [2013-2014] Линкове за изтегляне на Курсови работи
  Математика - Теми от проф. Терзиян
  Дипломиране по "Промишлен дизайн" - Документи
  Линкове за изтегляне на курсовите работи по <<Мето...




 
 
КОНКУРС ЗА ДИЗАЙН 2024 Величко Великов Йордан Йорданов Траян Димитров Диана Герги Траян Димитров
 
Руните и тяхната символика
 

   Автор: Радослава Валентинова Генова, специалност “Промишлен дизайн”, фак. № 072023
Ръководител: гл. ас. д-р. инж. – диз. Йордан Дойчинов

ВЪВЕДЕНИЕ

Руните са писмени символи, използвани от германци и скандинавци от 1 в. пр. н.е. (поне на толкова е датиран първият германски рунически строй). Има твърдения, че келтите също ползвали руни. Известните рунически азбуки са: 2 в датски стил, 5 в шведско-норвежки. Англосаксонците също имат нещо подобно. Дори българите си имат руническо писмо, използвано VI-X в. паралелно с кирилицата.

 
 

   ИЗЛОЖЕНИЕ

Думата "руна" в превод означава "тайна". Но коренът на думата първоначално е означавал "шепот" (от немски- raunen).Има различни твърдения за появата на Руните.Едно от тях е, че те са древна келтска магическа система, представяща основните сили на природата чрез пиктограми. Най-ранните рунически форми се срещали изрязани в камъни или по стените на праисторически пещери. Символите се използвали за предсказания и магии от северните народи, които вярвали в контакта с природните сили чрез призоваването им със съответната руна.
Според митологията, руните са открити от върховния норвежки бог Один или Вотан (при германците), докато висял на едно древно дърво без храна и вода в продължение на 9 дни и 9 нощи, самонабучен с копие. По този начин богът принасял себе си в жертва на дървото. Висейки така, Один наблюдавал, докато накрая не стигнал до концепцията за руните. Хвърлил на земята 9 пръчици и те образували матрица от вертикални и диагонални линии. Чрез това се появяват 24-те символа на руните. Изходните 9 пръчки са целия Космос, т.е. самото дърво. Получаването на руните и на тяхното знание освободили Один. Тогава Один дава руните като дар на хората.
Древните скандинавци ползвали руните не толкова в качеството им на азбука, колкото като средство за магия, поради което често ги изрязвали върху оръжията си и в домовете си.Затова и се приема, че руната има двойнствен смисъл - от една страна това е писмен знак, а от друга, този писмен знак има своето магическо значение.
Друго вярване е, че Руните са били езика на една древна цивилизация. Учените още спорят по въпроса от къде и кога са достигнали те до нас. Още едно предположение е, че те са възникнали в периода от пети век преди новата ера до осми век от нашата ера.
Германия е била първата европейска страна, възродила през XX век руническото знание. Адолф Хитлер, заедно с Хенрих Химлер, Рудолф Хес и Херман Гьоринг, са членували в едно от тях - “Братството на Туле”. В структурите на елитните войски на СС, която първоначално е възникнала като магически орден до 1940 г. не е имало нито един офицер, който да не е преминал специални курсове по руническа магия. Затова в символиката на нацистите има толкова много руни. Главният символ на нацистите - свастиката, за тяхно нещастие и за наш късмет, ги е подвел. Те са получили този знак по изкуствен начин, кръстосвайки наведнъж две руни на Живота (Еваз), което ги превърнало в символ на смъртта, хаоса и разрушението. Руните не трябва да се съединяват, защото всяка от тях си има отделен живот.
Руната на Один - Това е най-простия начин за използване на руническия оракул. За целта се изтегля една руна чието съдържание после се тълкува. Този метод дава възможност да се научи нещо за човек, който може да се намира и много далеч от вас.
Три руни - този метод се е използвал преди две хиляди години. Подходящ е за разнообразни случаи. Необходимо е точно и внимателно да се формулирате темата на гадаенето, а после да се изтеглят три руни последователно. Първата руна (от дясно на ляво) описва настоящата ситуация, централната - необходимите действия, а третата (лявата) - това, което ще последва.

Руните и тяхното тълкуване:

 
 

    1 – MANNAZ



Права - Начало на броенето. Ефективни ще бъдат само яснотата, желанието за промяна. Независимо от вашите заслуги бъдете отстъпчиви, умерени и съсредоточени.

Обърната - Ако имате проблеми, за разрешаването на които нещо ви пречи, то руната ви съветва да бъдете честни със самите себе си.

 
 

   2 - GEBO



Означава, че обединението, единството, участието (в произволна форма) - е наблизо. Въпреки това, руната подчертава, че истинското партньорство може да съществува само между личности, които не губят соята цялост при единение.

 
 

   3 - ANSUZ

Права - Руната на Посланика. Ключовият акцент тук е получаване на послания, знаци, подаръци.
Обърната - Може да сте загрижени за това, което изглежда като прекъсната връзка, недостатъчно яснота или разбиране - или във вашето минало, или в настоящата ситуация.

 
 

   4 – OTHILIA

Права - Разделяне. Отстъпление Наследство. Това е времето на разделящите се пътища. Старата кожа трябва да се изхвърли, преживяните отношение - прекратени.
Обърната - Сега не е време да бъдете свързани със старите условности и авторитети.

 
 

    5 - URUZ
Права - Сила. Мъжественост. Женственост. Това е знака за завършване и за нови начинания.
Обърната, тази руна изиска сериозен анализ на вашето отношение към собствената ви личност. Но не напускайте пътя, за да се хвърлите в тъмнината. Оказвайки се в дълбоки води ще се научите да плувате.

 
 

   6 - PERTH

Посвещение. Нещо скрито. Тази руна се отнася за Небето, Непознаваемото и е свързана с Феникса - мистична птица, изгаряща себе си и възраждаща се от пепелта. Пътищата на този знак са тайнствени и скрити. Достиганото не се проявява с лекота и готовност. Това е руната на търсенето.

 
 

   7 - NAUTHIZ

Стеснение. Необходимост. Болка. Това е сложна руна. Необходимостта да имате работа с жестоко принуждаване - това е нейния урок. Ролята на този знак е обозначаване на нашите "тъмни" зони, местата, където растежа е замразен, което води до слабости, които ние негативно проектираме върху другите.

 
 

   8 - INGUZ

Плодородие. Нови начинания. Завършване на започнатото - ето какво трябва да се разбира под този знак. Появата на тази руна означава, че вече са натрупани достатъчно сили, за да се достигне завършване, разрешаване на нещо, вследствие на което, да се постави ново начало. Завършването тук е от най-важно значение.

 
 

   9 - EIHWAZ

Защита. Отвращаващи сили. Съветът на тази руна е - търпение, изискване - предвидливост и настойчивост. Ако се подлагате на изпитания, трябва да намерите сили да преодолеете трудностите и да не допускате поражения. Успоредно трябва да развиете чувство за не приемане на собствените постъпки, които водят до тежки ситуации.

 
 

   10 - ALGIZ

Права - Защитеност. Бастун. Лос. Съществен момент е контролът върху емоциите. Във времената на промени, обрати в жизнения път и ускорено самоизменение е важно да не се поддавате на емоциите.
Обърната - Бъдете внимателни към здравето си, внимателно следете за връзките, които се оформят при вас в това време и не увеличавайте бремето на другите.

 
 

   11 - FEHU

Права - Владение. Хранене. Скот. Това е руната на изпълнението: удовлетвореното честолюбие, получената награда, щастливата любов. Този знак призовава към задълбочено изучаване на пътищата за придобиване и победа във вашия живот.
Обърната - Във вашия живот може да се появи сериозно разстройство, загуба на собственост - от нещо незначително, до нещо голямо.

 
 

   12 - WUNJO

Права - Радост. Светлина. Това е руната на плодоносния клон. Периодът на мъчения е завършил и вие, така да се каже, сте дошли на себе си.
Обърната - Процесът на раждане е дълъг и труден. Криза, тежък етап - дори и да е кратък, а финалът близо.

 
 

   13 - JERA

Реколта. Плодороден сезон. Една година. Руната на благоприятните развръзки. Отнася се за всички дейности или предприятия, с които сте свързани. Появата на тази руна ще ви даде сили да поддържате добро разположение на духа. Все пак помнете, че бързи резултати не бива да очаквате.

 
 

   14 - KANO

Права - Разкритие. Огън. Факел. Това е руната на разкритието, обновената яснота, разсейването на тъмнината, покрила част от вашия живот. Във взаимоотношенията не може да има взаимно разкритие.
Обърната - Очаквайте помрачаване в някоя ситуация или в отношенията.

 
 

   15 - TEIWAZ

Права - Енергията на война. Това е руната на Война на Духа. Неговата битка е винаги със собственото му АЗ.
Обърната тази руна изисква изучаване на вашата мотивация.

 
 

   16 - BERKANA

Права - Ръст. Възраждане. Бреза. Този знак означава плодородие, което способства ръста и символично, и реално..
Обърната - Събитията или, което е по-вероятно, чертите на характера ви възпрепятстват растежа на новия живот. Вие може да чувствате униние поради неспособността да предприемете правилно действие.

 
 

   17 - EHWAZ

Права - Движение. Прогрес. Кон. Това е знака на прохождането, прехода и движението, нови места за живеене, нови подходи и нов живот.
Обърната - Движението се натъква на препятствия. Бъдете предварително уверени в това, което правите (или не правите). Работата не е в пропуснатите случай.

 
 

   18 – LAGUZ

Права - Поток. Вода. Това, което води. Тази руна съответства на потребността без разбиране и оценка да се впуснете в живота.
Обърната - Предупреждение за опасност от пренапрежение, прекомерно усилие.

 
 

   19 - NAGALAZ

Разрушаващи естествени сили. Енергия на стихиите. Град. Изменение, новости, свобода и освобождение са качествата на този знак. Неговата поява посочва настоятелната вътрешна необходимост да се освободите от ограничаващото отъждествяване с материалната реалност и да усетите света чрез разума.

 
 

   20 - RAIDO

Права - Връзка. Обединение. Присъединение. Пътешествия. Това е руната на връзките, хармонизацията на нещо, имащо две страни, два елемента.
Обърната - Обърнат, този знак ви съветва да бъдете особено внимателни към личните отношения. В този момент разрива е по-вероятен, отколкото помирението. От ваша страна ще е необходимо усилие.

 
 

   21 - THURISAZ

Права - Врата. Място на бездействие. Това е руната на бездействието, за това не трябва да се приближавате до вратата и да преминавате през нея без да сте размислили.
Обърната - Този знак изисква от вас размисъл. Прибързаните решения в този момент могат да предизвикат съжаление.

 
 

   22 - DAGAZ

Пробив. Трансформация. Ден. Появяването на тази руна отбелязва главния скок или пробив в процеса на самоизменение, пълно преобразяване на състоянието - завъртане на 180 градуса. В живота на всеки има поне един случай, който - ако бъде правилно разпознат и разбран - завинаги променя нещата.

 
 

   23 - ISA

Застой. Нещо, което възпрепятства. Лед. Във вашият духовен живот е настъпила зима. Може да откриете, че сте се заплели в ситуация, чийто смисъл не сте в състояние да видите. Може да се окажете безсилни да направите каквото и да било, освен да се подчинявате, да се отпуснете, дори да пожертвате някое дълго лелеяно желание..

 
 

   24 - SOWELU

Цялост. Жизнени сили. Енергията на слънцето. Този знак символизира цялостта, така необходима на нашата природа. Той въплъщава стремежа към самореализация и показва пътя, който трябва да се следва, но не по някакви скрити причини, а защото това е необходимо на вашата личност. Търсенето на цялостта. това е задача на Война на Духа.

 
 

   25 - Чиста руна

Непознаваемото. Бог Один. Пустотата - това е край, пустотата - това е началото. Тук Непознаваемото ви съобщава, че е пристигнало във вашия живот в движение. В тази незапълненост се съдържа мощен потенциал. Пуста и едновременно пълна със съдържание, тя (руната) обхваща пълнотата на битието, всичко, което трябва да се осъществи.

 
 

   ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Първоначалният магически символизъм на Руните поотделно е безвъзвратно загубен през вековете. Американският антрополог и езиковед Ралф Блум - може би най-познатият съвременен познавач на руническата техника, приема открито в книгата си "Книга за Руните", че значението, което дава на всяка буква е негова собствена интерпретация. В книгата за Руните, той пише: "Седнах и се вгледах във всяка руна поотделно, съсредоточавайки вниманието си върху нея, описвайки всяка информация, която ми идваше наум." Това е бил един от най-подходящите начини да се създаде вълна от съвременните значения за Руните, защото те, както и другите техники за предсказване и гадаене, всъщност "работят" по този начин: изваждат на повърхността, на яве, подсъзнателните значения на нещата и на събитията, които за съжаление, за повечето хора остават в съзнанието им, посредством полузабравени "сънища", или "кошмари". Както го осъзнава и Ралф Блум, Руните повеждат хората към само вглъбения и задействат тяхното т. нар. "шесто чувство".

 
 

   ЛИТЕРАТУРА

[1] http://www.inchaos.org/theheartofodin/
[2] http://www.astro-pinalsky.com/
[3] http://www.magicaura.com/Kak-se-gadae-s-runi-art604.html
[4] http://www.secretsbg.com/magic/runi.php

 
 
Автор: Радослава Генова Публикувана на: 11.05.2010   07:04
 
Публикации
   Creativity and innovation in interdisciplinary areas of knowledge.
   Автор: [Камен Узунов] Публикувана на: [13.10.2012   11:42]   
   Generation of abstract forms and compositions by transition from one form to another
   Автор:[Камен Узунов] Публикувана на: [13.10.2012   11:19]   
   Векторизиране на растерни изображения и изграждане на полилинии при пропорциониране на 2D и 3D обект ...
   Автор: [Катедра ПРОМИШЛЕН ДИЗАЙН] Публикувана на: [03.11.2011   22:10]   
   “Модерните” пропорции
   Автор:[Катедра ПРОМИШЛЕН ДИЗАЙН] Публикувана на: [03.11.2011   21:49]   
   Приложение на светлинният дизайн, при създаване на уникалност за интериорна среда
   Автор: [Катедра ПРОМИШЛЕН ДИЗАЙН] Публикувана на: [03.11.2011   21:32]   
   Здравословни работни места - насоки за оценка на риска по време на работа
   Автор:[Катедра ПРОМИШЛЕН ДИЗАЙН] Публикувана на: [03.11.2011   21:24]   
   Общи изисквания при проектиране на ръкохватки за силов захват с цяла длан. Класификация.
   Автор: [Катедра ПРОМИШЛЕН ДИЗАЙН] Публикувана на: [03.11.2011   21:16]   
   Съвременни технологии за печат върху текстил
   Автор:[Катедра ПРОМИШЛЕН ДИЗАЙН] Публикувана на: [03.11.2011   19:48]   
   Дизайнът – накъде, докога или как?
   Автор: [Катедра ПРОМИШЛЕН ДИЗАЙН] Публикувана на: [03.11.2011   19:34]   
   Пропорция в дизайна. Принципи на пропорционирането с естетични критерии.
   Автор:[Камен Узунов] Публикувана на: [29.09.2011   08:17]   
   Многовариантен синтез на търсещи решения при пропорциониране в дизайна
   Автор: [Камен Узунов] Публикувана на: [29.09.2011   07:29]   
   Столове Ластика и Curly от Величко Великов за Lago
   Автор:[Величко Великов] Публикувана на: [26.04.2011   17:06]   
   Daisy chair
   Автор: [Величко Великов] Публикувана на: [11.02.2011   13:28]   
   Програмен продукт за пропорциониране при дизайн и редизайн на 2D и 3D обекти, форми и композиции с п ...
   Автор:[Камен Узунов] Публикувана на: [30.10.2010   19:47]   
   Идеализацията в рекламата
   Автор: [Стелиана Николова] Публикувана на: [13.05.2010   09:05]   
   Креативност в рекламата
   Автор:[Румен Димитров] Публикувана на: [13.05.2010   08:24]   
   Темата за рекламите и секса е стара и дълга колкото самата история
   Автор: [Петя Бенекова] Публикувана на: [13.05.2010   08:16]   
   Руните и тяхната символика
   Автор:[Радослава Генова] Публикувана на: [11.05.2010   07:04]   
   Влияние на музиката върху човека
   Автор: [Владислава Ваташка] Публикувана на: [10.05.2010   07:57]   
   Езика на тялото - Автор: Лъчезар Иванов
   Автор:[Катедра ПРОМИШЛЕН ДИЗАЙН] Публикувана на: [10.05.2010   07:49]   
   Черно и бяло
   Автор: [Петя Бонева] Публикувана на: [10.05.2010   07:44]   
   Линденмайер системи или дирята на костенурката
   Автор:[Елица Калоянова-Иванова] Публикувана на: [18.10.2009   16:08]   
   Нов метод за генериране на инверсна симетрия
   Автор: [Елица Калоянова-Иванова] Публикувана на: [26.02.2009   15:49]   
   Проекти от Генчо Гоев
   Автор:[Gencho Goev] Публикувана на: [07.08.2008   18:55]   
   Промишлен дизайн. Компютърно и материално моделиране и макетиране.
   Автор: [Камен Узунов] Публикувана на: [12.02.2008   19:51]   
   ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ (ИИ)
   Автор:[Камен Узунов] Публикувана на: [08.02.2008   13:27]   
  Вие преглеждате публикации.
За да прочетете цялото съдържание на публикация, маркирайте я.
 
 
 
Начало
Новини
Публикации
Дарители
Учебна програма
 
 
Портфолио
Промишлен дизайн
Продукт дизайн
Графичен дизайн
Интериорен и Екстериорен дизайн
WEB дизайн и Мултимедия
Транспортен дизайн
 
 
Дизайнери
Студентски живот
Седмичен график
Кандидат студенти
 
 
Контакти:
Катедра "Промишлен дизайн"
Русенски университет "Ангел Кънчев"
ул. Студентска N 8
7017 Русе
България
Тел: 0887 273 040, 082/888 558 или 082/888 845
E-mail: doichinov@uni-ruse.bg
 
© Copyright Industrial Design Dep.