Пропускане на команди от лентата
Прескачане до основното съдържание
Спортно туристическо и природозащитно дружество"Академик" - Русе Русенски университет "Ангел Кънчев"

Седем копия на знамето на Ботевата чета бяха осветени в храма „Свети Архангел Михаил” в русенското село Червена вода. Ритуалът повтори историческото събитие от 21 септември 1875 г., когато в същата църква е осветен байракът на Червеноводско-Новоселската въстаническа чета, станал година по-късно знаме на Ботевите четници.

Седемте знамена са дело на четири ученически и три студентски екипа. Най-малките участници са две петокласнички от ОУ „Тома Кърджиев” в Русе, които са изработвали знамето в продължение на четири седмици, като са везали по два часа на ден. Жури от Регионалния исторически музей ще избере най-сполучливото копие, което ще има честта да премине по пътя на Ботевите четници към Балкана.

Историческа справка сочи, че легендарното знаме е било изработено година преди Априлското въстание от дъщерята на Баба Тонка – Петрана Обретенова, за Червеноводско-Новоселската чета за подготвяно през 1875 г. въстание. Как е изглеждало то знаем от описанието на Никола Обретенов, тъй като байракът е загубен в боевете след смъртта на Ботев. Знамето е било ушито от зелен атлаз с извезан на лицевата част със златна сърма разярен лъв и надпис „Свобода или смърт”, под които е годината 1875. След неуспеха на подготвяното въстание Баба Тонка го прибрала вкъщи. На следващата година го предала на сина си Никола Обретенов и то става знаме на Ботевата чета.

(BETA) ©2014 Русенски университет "Ангел Кънчев"